30.05 KM
4 na zalihi
Omega-3 masne kiseline, od kojih su najvažnije EPA i DHA, su esencijalne za ljudski organizam. Riječ “esencijalne” znači da ih naš organizam mora unijeti kroz hranu, ne može ih sam proizvesti.
Moderni način ishrane učinio je omega-3 masne kiseline teško dostupnim. Žitarice i druga biljna hrana se prerađuju tako da se iz njih što je moguće više eliminiše omega-3, jer se brzo kvari, a proizvođači žele da hrana traje duže. Meso životinja takođe ne sadrži omegu-3, jer više ne idu na ispašu, nego se hrane industrijski pripremljenom hranom, tako da je glavni poznati izvor omega-3 masnih kiselina riba.
Za dovoljan unos omege-3 preporučuje se jesti ribu najmanje 2 puta sedmično. Pri tome, treba voditi računa o vrsti ribe koju jedete, zbog mogućeg visokog sadržaja žive, teških metala, pesticida i drugih toksičnih materija. Što neka vrsta ribe duže živi, to je veća mogućnost nakupljanja ovih toksina u njenom organizmu.
Kril je račić koji živi u ledenoj vodi Antarktičkog okeana, daleko od industrijskog zagađenja, a njegov životni vijek je kratak, svega 1-2 godine. Upravo kratak životni vijek i netaknuta sredina čini ulje krila najčišćim izvorom omege-3.
I krilovo i riblje ulje sadrže visok procenat EPA i DHA esencijalnih omega-3. Međutim, dok su omege-3 u ribljem ulju u obliku triglicerida, u krilovom su u obliku fosfolipida, zbog čega se u našem organizmu ponašaju drugačije. Omega-3 iz krilovog ulja se bolje apsorbuje iz crijeva i ugrađuje u ćelije organa u kojima nam je potrebna, kao što su mozak, srce, krvni sudovi, imune ćelije, dok omega-3 u obliku triglicerida teže prolazi iz crijeva u krvotok, a organizam je često iskoristi samo kao izvor energije.
Dakle, izuzetno je bitno kakva omega-3 se uzima: krilovo ulje je izvor omege-3 koju će naš organizam iskoristiti znatno više od one koja dolazi iz ribljeg ulja.
Krilovo ulje sadrži još jednu komponentu, koju riblje ulje nema, a to je izvanredno snažni antioksidans – astaksantin. To je sastojak zbog kojeg ulje krila ima crvenu boju, a njegova antioksidativna snaga bit će jasnija ako se uporedi sa drugim poznatim antioksidativima: od vitamina A je snažniji za 10 puta, a vitamina E čak 100 puta.
Astaksantin osigurava stabilnost omega-3 masnih kiselina u ulju krila i čini da do nas dođu u savršenom stanju, a nastavlja pružati antioksidativno djelovanje i u našem organizmu.
KOME SE PREPORUČUJE?
Nedostatak EPA i DHA omega-3 masnih kiselina povezuje se sa brojnim problemima, pa se preporučuje redovan unos kako bi se spriječio nastanak ili pružilo olakšanje. Posebna korist vezuje se za:
Srce i krvne sudove
Zdravlje zglobova
Metabolizam masnoća, uključujući bolest masne jetre
Razvoj i normalnu funkciju mozga
Raspoloženje i osjećaj vitalnosti
Nedostatak pažnje i hiperaktivnost
Zbog čistoće ulja, namijenjen je za dugotrajno uzimanje, a mogu ga uzimati i djeca iznad 6 godina, trudnice i dojilje.
Mail za upite o web narudžbama:
Adresa
Radno vrijeme
U našoj web trgovini možete platiti:
- pouzećem
- karticama (jednokratno) (uskoro)
- karticama (do 12 rata) (uskoro)
Monis.ba nije zamjena za liječnički pregled ni konsultacije. Informacije na stranici ne smiju služiti za postavljanje dijagnoze.
Zadržavamo pravo izmjene sadržaja i cijene proizvoda u bilo kojem trenutku i bez prethodne najave. Svi artikli na našem web shopu su dio našeg asortimana i ne podrazumjeva se da su svi na stanju u svakom momentu.
Apoteka Monis ispunjava sve uslove kvaliteta i sistema sigurnnosti prema standardima Agencia za akreditaciju i kvalitet u zdravstvu