54.90 KM
Nigellus je čorokotovo ulje dobijeno metodom hladnog cijeđenja čorokotovog sjemena. U svrhu očuvanja svih korisnih supstanci sadržanih u sjemenu čorokota Nigellus se ne filtrira, niti podliježe bilo kakvim drugim dodatnim preradama.
Čorokot ima epitet svelijeka ili panaceje prvenstveno zahvaljujući izreci Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s. koja u prevodu glasi ovako: „U crnom sjemenu ima lijeka za svaku bolest osim za smrt“. Iako i neke druge vrste biljaka imaju crno sjeme, djelotvornost njihovog sjemena prema dosadašnjim naučnim istraživanjima nije ni približna djelotvornosti čorokotovog sjemena. Na istoku čorokot ima vrlo dobru reputaciju, a u Evropi i SAD-u brojne studije su također potvrdile odličan kvalitet ove biljke.
Čorokot u današnje vrijeme biva ponovo otkriven od strane moderne nauke, pa se samo u zadnjih 40-ak godina objavljuje oko 400 naučnih studija na temu čorokota i njegovih aktivnih supstanci. Ove studije ukazuju na veoma veliki broj bolesti na koje čorokot djeluje povoljno u koje između ostalih spadaju: astma, alergije, hronični umor, autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest (dijabetes), hemoroidi, proširene vene, visok krvni pritisak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upale pluća, sinusa, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, gastritis, bolovi u stomaku prouzrokovani „nervoznim crijevima“, crijevne gljivice (kandida), nadutost, proljev, kolike, oboljenja jetre, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, tumori… Izraženo je i povoljno djelovanje čorokotovog ulja na kožu (hrani i njeguje kožu te pomaže pri regeneriraciji oštećenih ćelija), nokte čini sjajnijim i jačim, jača korijen kose i djelotvoran je protiv peruti.
Vrlo je teško povjerovati da jedna biljka može uspješno djelovati na ovo sve. Pa se pitamo: „Kako je moguće da može djelovati kako na alergiju tako i na smanjenje masnoća, krvni pritisak i tumore?“ Odgovor leži u idealnom hemijskom sastavu njegovih sjemenki, koje sadrže preko 100 biološko-aktivnih supstanci koje se međusobno nadopunjuju i potpomažu u ljekovitom dejstvu što dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma (pojačanog dejstva). U ove aktivne supstance spadaju između ostalih omega-3 nezasićene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, nigellon, gorka tvar nigellin, timokinon, saponin melantanin, beta-sitosterin i mnoge druge.
Također treba uzeti u obzir da čorokot pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imuni sistem kao i besprijekornom funkcioniranju metaboličkih procesa. Iz tog razloga je redovno korištenje čorokotovog ulja preporučljivo ne samo u akutnim i hroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, te predstavlja jedan veliki korak naprijed koji možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.
Receptura kod dijabetesa
Ukoliko samo korištenje čorokotovog ulja 3 puta dnevno 1 supena kašika, prije jela ne pokaže očekivane rezultate preporučujemo sljedeće:
1 čašu mljevenog čorokotovog sjemena, 1 čašu sitno mljevenog omana (neki ga zovu i inula) i 1 čašu sitno mljevenog origana staviti u posudu. Koru nara (neprskanog nara) krupno razdrobiti i ostaviti da se suši 24 sata, a potom sitno samljeti i pomiješati sa ostalim sastojcima. Mješavinu čuvati na hladnom i suhom mjestu.
UPOTREBA: Uzimati po jednu kašiku ove mješavine 15 minuta prije svakog obroka. Nakon četiri sedmice redovnog uzimanja, količinu postepeno smanjivati. Paralelno s tim je preporučljivo nastaviti sa uzimanjem 1 kašike hladno cijeđenog nefiltriranog čorokotovog ulja prije svakog obroka.
OPREZ: Kod nekih pacijenata šećer se može naglo sniziti, te dostići preniske vrijednosti (hipoglikemija). Stoga se preporučuju redovne ljekarske kontrole.
Naučne studije ukazuju na višestruku korist čorokotovog ulja njegov blagotvorni efekat na balansiranje metabolizma i imunog sistema kao osnove za zdravo funkcionisanje organizma.
Napomena
Čorokotovo ulje nema naučno utvrđenih sporednih efekata i ne prouzrokuje alergijske reakcije, ali se ipak iz predostrožnosti ne preporučuje trudnicama, bebama i osobama sa transplantiranim organima. Iznimno rijetko se javljaju osobe koje ga ne podnose i to uglavnom zbog njegovog neuobičajenog okusa.
Iz tog razloga naš tim vodi računa kako o kvaliteti tako i o okusu Nigellus-a. Nigellus ima izuzetno blag okus zahvaljujući posebno odabranoj vrsti sjemena i specijalnom procesu cijeđenja pri niskim temperaturama.
Nigellus se dobija procesom hladnog cijeđenja, ne filtrira se i nije izložen dodatnom procesiranju i to sve u cilju očuvanja korisnih supstanci sadržanih u sjemenu. Iz tog razloga preporučujemo lagano mućkanje boce prije svake upotrebe da bi se talog sačinjen od nefiltriranih dijelova sjemena, koji je zbog visokog postotka vlakana vrlo koristan za probavni sistem, pomiješao sa uljem. Ovim pojačavate učinak Nigellus-a.
Kao i kod većine prirodnih proizvoda, Nigellus je potrebno redovno konzumirati, a prve pozitivne efekte na zdravlje možete očekivati, nakon 4 do 8 sedmica redovne upotrebe.
Eventualno pojavljivanje žgaravice vas ne treba brinuti, jer ona već nakon par dana korištenja nestaje.
20.60 KM
Mail za upite o web narudžbama:
Adresa
Radno vrijeme
U našoj web trgovini možete platiti:
- pouzećem
- karticama (jednokratno) (uskoro)
- karticama (do 12 rata) (uskoro)
Monis.ba nije zamjena za liječnički pregled ni konsultacije. Informacije na stranici ne smiju služiti za postavljanje dijagnoze.
Zadržavamo pravo izmjene sadržaja i cijene proizvoda u bilo kojem trenutku i bez prethodne najave. Svi artikli na našem web shopu su dio našeg asortimana i ne podrazumjeva se da su svi na stanju u svakom momentu.
Apoteka Monis ispunjava sve uslove kvaliteta i sistema sigurnosti prema standardima Agencije za akreditaciju i kvalitet u zdravstvu