Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobar

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10.10. s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i poticanje na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju. Svjetska zdravstvena organizacija je ove godine Svjetski dan mentalnog zdravlja 2023. prepoznala kao priliku za ljude i zajednice da se ujedine iza teme “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo” kako bi unaprijedili znanje, podigli svijest i i potaknuli akcije koje promiču i štite mentalno zdravlje svih kao univerzalno ljudsko pravo.

Mentalno zdravlje je sastavni dio zdravlja i dobrobiti koji podupire naše individualne i kolektivne sposobnosti da donosimo odluke, gradimo odnose i oblikujemo svijet u kojem živimo. Mentalno zdravlje je osnovno ljudsko pravo za sve nas. Svako ima pravo na najviši mogući standard mentalnog zdravlja. To uključuje pravo na zaštitu od rizika za mentalno zdravlje, pravo na dostupnu, pristupačnu, prihvatljivu i kvalitetnu skrb te pravo na slobodu, neovisnost i uključivanje u zajednicu. Dobro mentalno zdravlje ključno je za naše zdravlje i blagostanje. Ipak, jedna od osam osoba u svijetu živi sa zdravstvenim problemima vezanim za mentalno zdravlje, što može uticati na njihovo fizičko zdravlje, blagostanje, način na koji se povezuju s drugima i njihovu egzistenciju. Poremećaji mentalnog zdravlja također utiču na sve više adolescenata i mladih ljudi.

Problemi mentalnog zdravlja jedne osobe nikada ne bi smjeli biti razlog za uskraćivanje ljudskih prava ili isključivanje iz odluka o vlastitom zdravlju. Ipak, širom svijeta, ljudi s mentalnim zdravstvenim poremećajima i dalje doživljavaju kršenja ljudskih prava. Mnogi su isključeni iz zajednica i diskriminirani, dok mnogi ne mogu pristupiti mentalnoj zdravstvenoj skrbi koja im je potrebna ili mogu pristupiti samo skrbi koja krši njihova ljudska prava. Stigmatizacija i diskriminacija su i dalje prisutni kod osoba koje imaju problema s mentalnim zdravljem te koje se odluče potražiti stručnu pomoć kod psihologa ili psihijatra. Iz tog razloga od velike je važnosti nastaviti s edukacijom i podizanjem svijesti kod svih nas, a pogotovo kod mladih o važnosti koje ima kvaliteta mentalnog zdravlja na naš život te ulaganjem u sistem podrške mentalnom zdravlju.

Svjetska zdravstvena organizacija nastavlja raditi sa svojim partnerima kako bi osigurali da se mentalno zdravlje cijeni, promoviše i štiti te da se poduzmu hitne mjere kako bi svako mogao ostvariti svoja ljudska prava i pristupiti potrebnoj kvalitetnoj skrbi o mentalnom zdravlju. Pridružite se kampanji Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2023.: www.who.int