Da li je bitan redoslijed nanošenja proizvoda?

Dermatolozi tvrde kako nanošenje proizvoda krivim redoslijedom rezultira smanjenom djelotvornošću, začepljivanjem pora, te u konačnici bacanjem novca.

Isključivo zbog mogućnosti prodiranja u kožu. Različiti proizvodi za njegu lica imaju različite namjene, pa je i veličina molekula u tim proizvodima različita. Sve su one namijenjene prodiranju u različite dubine kože, kako bi na željenom mjestu pružile benefite našoj koži. Proizvodi s najviše aktivnih komponenata, koji su namijenjeni dubokom prodiranju u dublje slojeve kože, poput boostera i seruma, imaju mnogo sitnije molekule koje uspješno prolaze kroz pore na našoj koži.

1) Proizvodi za čišćenje lica-Čistači

Proizvod za čišćenje lica iznimno je važan početak svake beauty rutine, jer je potrebno s kože skinuti ostatke mrtvih stanica i višak sebuma te očistiti pore, kako bi koža bila spremna za daljnju njegu. Zavisno od tipa i specifičnih zahtjeva vaše kože, lice možete čistiti losionima, gelovima, pjenama, ili uljnim čistačima.

2) Tonik- Iako je vrlo često nepravedno zanemaren dio njege lica, tonik ne biste smjele preskakati, jer kožu vlaži, omekšava, uklanja vodeni kamenac nakon umivanja, vraća prirodnu kiselost koži i djeluje antibakterijski ,protuupalno, astrigentno,zbog čega igra veliku ulogu u prevenciji akni i upala na licu.

3) Boosteri su relativno novi koncept u njezi kože, no s razlogom su postali neizostavan dio beauty rutine brojnih žena. Princip na kojem djeluju je korištenje visoke koncentracije određene aktivnoe komponente koji je koži potreban, s idejom da će koži pružiti upravo ono što joj nedostaje, bilo da je riječ o hidrataciji, sjaju, razbuđivanju kože ili suženim porama, nakon čega slijedi redovna njega lica.

4) Serumi su zbog svoje dokazane učinkovitosti  postali glavne zvijezde u njezi kože. Uvijek se nanose prije hidratantne kreme, a svrha im je prodiranje u dublje slojeve kože, u kojima će aktivni sastojci u vrlo kratkom roku postiži željeni efekt. Serumi su u toj zadaći iznimno uspješni zbog vrlo sitnih molekula, koje prodiru mnogo dublje u kožu od onih u kremama

5 )Hidratantna krema -Jedini proizvod za njegu lica poznat baš svakoj ženi je svakodnevna hidratantna njega. Kvalitetna će krema našu kožu zaštititi, nahraniti, njegovati i pripremiti za makeup. Danas su nam dostupne dermatološke kreme namijenjene različitim tipovima kože i različitim problemima, što uvelike olakšava pronalazak idealne kreme upravo za nas.

6)Ulje za njegu lica

Mnoge ih žene još uvijek nerado koriste iz straha da će uzrokovati izbijanje bubuljica i akni. Bojazni nema mjesta, jer su ulja za lice formulirana u iznimno glatke teksture koje neće ući u pore i začepiti ih, već će se zadržati na površini kože i stvoriti barijeru koja će hidratantnu kremu zadržati u koži. Sama po sebi, ulja nisu dobra za hidrataciju, no sprječavaju isparavanje vode, pa su korisna u njezi kože.

7) Zaštitni faktor- Dugotrajne dermatološke i farmaceutske preporuke napokon su probudile svijest o važnosti svakodnevnog nanošenja proizvoda sa zaštitnim faktorom. Vrlo je važno zaštitnu kremu nanositi nakon svih ostalih proizvoda za njegu, jer su njene molekule vrlo velike, pa sve što nanesemo preko nje neće prodrijeti u kožu niti ostvariti željeni učinak. Ovaj dio je jako važan, jer tu često griješimo.

8) Makeup- Korištenje makeup-a je naravno opcionalno, no važno je da ga nanosite tek nakon što su se hidratantni proizvodi i SPF već upili u kožu, kako čestice makeup-a ne bi začepile pore i uzrokovale stvaranje komedona. Također, najvažniji savjet vezan za makeup je – redovito ga uklanjajte.

9) Pilinzi i maske -Osim svakodnevnog čišćenja, preporučuje se u beauty rutinu jednom do dva puta sedmično uvrstiti i kvalitetan piling na bazi salicilne kiseline, ili glikolne  koji će odstraniti sve mrtve stanice kože, očistiti pore i zagladiti površinu kože